Masă Rotundă „Prietenia Româno-Polonă” la Parlament / George SIMION: „Jarosław Kaczyński mi-a trimis un mesaj de sprijin pentru candidatura mea”

Publicat: 29/08/2024, 11:38
Actualizat: 29/08/2024, 17:14

Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă din cadrul Camerei Deputaților și liderul AUR, George Simion, împreună cu Comisia pentru constituționaltate, a organizat joi o masă rotundă la Parlament intitulată „Prietenia Româno-Polonă”. Liderul AUR a mărturisit că a primit un mesaj de susținere din partea fostului președinte al Poloniei, Jarosław Kaczyński.

UPDATE 17:00 George Simion: „Să continuăm să lucrăm la proiecte precum Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului de la Vișegrad”.

George Simion, președintele AUR și președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă, a declarat, în cadrul Mesei Rotunde intitulată „Prietenia Româno-Polonă” organizată la Palatul Parlamentului, că cele două state se află în centrul și inima Europei, nu la periferia acesteia, subliniind că refuză să accepte statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa pentru poporul român și cel polonez.

Să nu fim doar diplomați, așa cum ați menționat, ci adevărați lideri pentru țările noastre. Nu suntem sclavi, ci parteneri cu drepturi egale în alianțele noastre. Pentru România, modelul polonez de guvernare implementat în ultimii ani este o cale spre suveranitatea națională. Sunteți un exemplu de bună guvernare pentru noi. Singura cale de urmat este un front unit. Să nu fim marionete, ci lideri! Ne aflăm, încă o dată, între Est și Vest. În Est avem un imperiu rău, agresiv; în Vest avem un totalitarism blând și decadență morală”, a spus liderul AUR.

Acesta a precizat că, pentru a ne îndeplini potențialul economic, cultural și istoric, trebuie „să învățăm cum să spunem NU tuturor celor care văd țările noastre ca niște simple vaci de bani”.

Pentru a le arăta birocraților lacomi de la Bruxelles că Europa Centrală și de Est are o voce puternică, trebuie să continuăm să lucrăm la proiecte precum Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului de la Vișegrad, a punctat George Simion.

Președintele AUR a mai spus că România și Polonia sunt printre puținele țări care au refuzat propaganda LGBTQ în școli și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, precizând că „agendele WOKE și transumaniste ar trebui oprite aici, în Est”.

La rândul său, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, a vorbit despre cooperarea din ce în ce mai strânsă dintre cele două state, cu profunde rădăcini istorice, despre marile proiecte de infrastructură aflate în lucru și care vor lega Polonia de România, feroviar și terestru, dar și despre importanța prieteniei dintre cele două națiuni pentru țara noastră.

Împreună alcătuim o forță formidabilă, capabilă să facă din regiunea noastră un spațiu al prosperității și să prezerve normalitatea, a declarat Claudiu Târziu.

Știrea inițială

Evenimentul din Sala Drepturilor Omului a început cu intonarea imnului de stat a celor două state, dar și cu un scurt filmuleț cu imagini din istoria Primului Război Mondial, dar și cu vizita Papei Ioan Paul al II-lea din România din 7-9 mai 1999.

Cuvântul de deschidere a aparținut președintelui George Simion, care a mărturisit că a prmit un mesaj de sprijin din partea fostului președinte polonez, Jarosław Kaczyński, care i-a urat succes în cursa prezidențială din acest an.

În timpul vizitelor mele din Polonia am avut onoarea să mă întâlnescu cu Jaroslav Kazinsky care mi-a transmis un mesaj de sprijin pentru candidatura mea de anul acesta…. Ne aflăm astăzi într-un moment în care Europa de Est are nevoie de lideri curajosi si puternici. Romania și Polonia au datoria de a consolida securitatea și prosperitatea Europei de Est, a spus liderul AUR.

Președintele AUR a ținut să sublinieze necesitatea continuării relațiilor diplomatice și culturale dintre România și Polonia.

„Trebuie să discutăm și de parteneriatul româno-plonez care trebuie implementat în continuare. Să discutăm despre euroregiunea Carpatică pe care și o sprijin. În calitate de lider al poporului român cred în parteneriatul strategic și viitorul națiunii noastre pe baza relațiilor noastre istorice. Trebuie să ne apăram interesele naționale pe scena internațională”, a conchis George Simion.

La evenimentul organizat la Palatul Parlamentului au participat lideri politici din cele două țări, precum europarlamentarul Ryszard Czarnecki – Fost ministru al afacerilor europene, parlamentarul Janusz Kowalski – vicepreședinte al grupului parlamentar polono-român, parlamentarul Marcin Romanovski – membru al grupului parlamentar polono-român, europarlamentarul Adam Bielan – șeful delegației PiS, europarlamentarul Arkadiusz Mularczyk – Fost secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Beata Daszyńska-Muzyczka – Ambasador al Președintelui Republicii Polone pentru Inițiativa celor Trei Mări, deputații Mircia Chelaru și Marius Ostaficiuc, precum și europarlamentarii români Georgiana Teodorescu și Adrian Axinia.

Parteneriat strategic între România și Polonia

România și Polonia au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de reprezentanţă provizorie, la 9 februarie 1919. La 31 mai 1919, nivelul a fost ridicat la cel de legaţie. La 31 mai 1938, misiunile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă. La 28 octombrie 1940, relaţiile diplomatice au fost suspendate, fiind reluate în 1945.

Relaţiile româno-polone se află la un nivel excelent, fiind fundamentate, în prezent, pe Parteneriatul Strategic instituit în octombrie 2009 și reînnoit în martie 2015 la nivel de şef de stat.


CITIȚI ȘI:

Nicolae Ciucă răspunde la propunerea Elenei Lasconi de a-l numi pe Ilie BOLOJAN premier: Este un mesaj din disperare

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Simona l-a iertat, dar acum a comis-o iar. Claudiu şi-a lăsat iubita şi s-a întors...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ce riscă europenii dacă trimit trupe în Ucraina. Expert român: „Biden voia să-i dea taxi...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Pe ce dată se întoarce canicula în România! Meteorologii Accuweather anunță temperaturi sahariene în București
O pensionară din București a sunat la 112, după ce a primit decizia de recalculare...
Copil încuiat în toaleta unui avion pentru că plângea prea tare. Bunica a vrut "să-i...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Un tânăr din Buzău a murit din cauza unor dureri de cap puternice! Diagnosticul uluitor...
Cauza morții tatălui lui Cătălin Măruță. De ce a murit Constantin Măruță, de fapt
O bancă din România vinde un Ferrari cu doar 1.100 KM la bord. Cât costă...
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
Gangsteri, droguri și crime! Faptele neștiute ale lui Alain Delon
Ungaria a dat alerta în Europa. Ungurii au spus ce urmează să se întâmple
Drama handbalistei Iryna Glibko, care a murit la doar 34 de ani. A crescut doar...
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
Sancho Bronchalo, fiul cunoscutului actor spaniol Rodolfo Sancho, condamnat la închisoare pe viață: "Îmi pare...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
Cercetătorii chinezi au descoperit cum să extragă apă din regolitul selenar